Elektrische fietslening 

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het aankopen van een elektrische fiets. Een dergelijke fiets maakt het dan ook eenvoudiger mogelijk om lange(re) afstanden af te kunnen leggen. Bovendien zorgt ze uiteraard ook voor heel wat meer comfort. De aankoopprijs van een elektrische fiets ligt echter in de praktijk uiteraard heel wat hoger dan deze van een standaard fiets. Het afsluiten van een elektrische fietslening zorgt er in de praktijk voor dat u de hoge(re) aankoopprijs kunt spreiden over een langere periode. De onderstaande vergelijker helpt u alvast om de voor u beste optie te vinden.

elektrische fiets

Waarom een lening voor een elektrische fiets aanvragen? 

De aankoopprijs van een elektrische fiets ligt uiteraard wat hoger in vergelijking met deze van een gewone fiets. Het afsluiten van een groene fietslening voor een elektrische fiets maakt het mogelijk om de aankoopprijs te spreiden over een langere termijn. Dit zorgt ervoor dat de aankoop van een elektrische fiets voor veel mensen een flink stuk betaalbaarder kan worden gemaakt. De rente bij deze lineaire lening is bovendien ook erg laag gelegen. Daardoor blijven de kosten beperkt.

Wat zijn de voordelen van een elektrische fietslening?

 • U kunt de hoge(re) aankoopprijs van uw elektrische fiets spreiden
 • Het lineaire aspect van deze kredietvorm maakt ze vrij voordelig 
 • De elektrische fietslening is voor ondernemingen 100% fiscaal aftrekbaar

Wat zijn de nadelen van een elektrische fietslening?

 • De elektrische fietslening is iets duurder dan wanneer u in één keer het bedrag zou betalen
 • Het lineaire aspect laat in principe geen afwijkingen van de kredietvoorwaarden toe 
 • Eventuele accessoires of een fietsverzekering zijn niet altijd mee te financieren
elektrische fietslening aanvragen

Een lening voor een elektrische fiets aanvragen, hoe werkt het?

Wilt u graag een lening elektrische fiets aanvragen? Dan zult u kunnen vaststellen dat er daarbij verschillende stappen doorlopen dienen te worden. Het gaat hierbij om de volgende:

 • Stap 1: Controleer of u beschikt over alle vereiste documenten 
 • Stap 2: Geef aan dat u geld wenst te lenen voor een elektrische fiets 
 • Stap 3: Vul het aankoopbedrag in van de elektrische fiets 
 • Stap 4: Geef aan op welke termijn u de lening wenst af te betalen 
 • Stap 5: Dien de aanvraag in voor uw elektrische fietslening

Vergelijkbaar met de autolening geldt ook voor een lening voor elektrische fiets dat u moet kunnen aantonen wat de waarde van de fiets is waarvoor u gaat lenen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De documenten die u hiervoor kunt voorleggen zijn alvast de volgende:

 • Een (ondertekende) bestelbon
 • Een (ondertekende) offerte
 • De aankoopfactuur van de fiets

Bovendien spreekt het voor zich dat u wanneer u nog geen klant bent bij de kredietverstrekker ook zult moeten zorgen voor een identificatie. Dit gebeurt gewoon door middel van uw identiteitskaart. Gaat u de elektrische fietslening afsluiten bij een kredietverstrekker waar u reeds klant van bent? Dan spreekt het voor zich dat de aanvraagprocedure een flink stuk eenvoudiger zal zijn. 

Fietsleningen vergelijken, waar let ik op?

De elektrische fietslening geniet tegenwoordig een zeer aanzienlijke populariteit. Dit zorgt ervoor dat heel wat kredietverstrekkers ze in hun aanbod hebben opgenomen. Mede omwille van deze reden is het uitvoeren van een vergelijking dan ook van zeer groot belang. Tijdens het uitvoeren van zo’n vergelijking dient u rekening te houden met verschillende aandachtspunten, namelijk de volgende:

 • Hoeveel rente wordt er aangerekend op de elektrische fietslening? 
 • Welke aflossingstermijnen behoren tot de mogelijkheden? 
 • Voor welke (elektrische) fietsen kan er een krediet worden aangevraagd? 
 • Wat is het maximaal te lenen bedrag voor uw elektrische fiets? 

De kredietvoorwaarden van de elektrische fietslening kunnen onderling tussen de verschillende kredietverstrekkers dus sterk verschillen. Dit geldt zeker voor het maximaal te lenen bedrag. Vaak bieden kredietverstrekkers immers de mogelijkheid aan om tot meer dan 100% van het aankoopbedrag te financieren. Zo financiert u bijvoorbeeld ook eventuele accessoires mee. 

Kosten 

De kosten waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een elektrische fietslening worden bepaald door de rentevoet die wordt gehanteerd. In principe zijn er geen extra kosten waar u rekening mee dient te houden. Let wel, een lening voor elektrische fiets staat erom bekend over een lineair karakter te beschikken. Dit heeft als gevolg dat afwijkingen van de kredietvoorwaarden u vervelende boetes op kunnen leveren. Dit is wel iets wat u in het achterhoofd dient te houden. Wilt u graag een goed beeld hebben van de kosten van de elektrische fietslening? Dan kan de onderstaande kostentabel u hier alvast een goed beeld van geven. 

elektrische fietsen

Veelgestelde vragen

Kan ik geld lenen voor een elektrische fiets?

De elektrische fietslening maakt het mogelijk om geld te lenen voor de aankoop van een elektrische fiets. Wanneer u de lening heeft afgesloten kunt u vervolgens het aankoopbedrag gespreid over een bepaald aantal maanden terugbetalen. Het lineaire karakter maakt deze lening in de praktijk ook vrij voordelig.

Kan ik een elektrische fiets kopen op afbetaling?

Afhankelijk van de verkopende partij is het mogelijk om een elektrische fiets op afbetaling aan te kopen. Dit is echter niet altijd voordeliger dan het afsluiten van een elektrische fietslening. Vergelijk zeker altijd grondig de kosten evenals het aankoopbedrag bij een verkoop op afbetaling en een lening op afbetaling.

Is een fietslening fiscaal aftrekbaar

Een lening voor een elektrische fiets is voor ondernemingen fiscaal aftrekbaar. Wordt de fiets in kwestie ook gebruikt voor private doeleinden? In dat geval is het noodzakelijk om er rekening mee te houden dat alleen het zakelijke deel fiscaal aftrekbaar is. 

Moet ik mijn nieuwe fiets verzekeren?

Een fietsverzekering afsluiten is niet verplicht. Ze kan echter in de praktijk wel zeer nuttig zijn. Heeft u ervoor gekozen om een speedpedelec aan te kopen welke snelheden behaalt tot 45 kilometer per uur? Dan is het afsluiten van een fietsverzekering wel degelijk verplicht.